معلولین، بیزار از ترحم اما نیازمند کمک

معلولین دنیای عجیبی دارند تا کنارشان نباشی، تا از دغدغه های آنها با خبر نشوی، تا کنار پله ها نایستی و نگاه پر از سوالشان که خیره به ویلچر مانده را حس نکنی نمی توانی از آنها بنویسی.

به گزارش ایرنا، ۱۲ آذر روز جهانی معلولین است، وقتی سخن از این قشر به میان می آید، باید یاد بگیری سرعتت از سرعت رخ های ویلچرشان کمتر باشد و باید بدانی نباید از روی ترحم به آنها کمک کنی، باید گوششان باشی وقتی حرفی نمی شنوند، زبانشان باشی وقتی نمی توانند حرف بزنند و باید کودک شوی وقتی که ذهن شان رشد نکرده است.
افراد دارای معلولیت نه تنها از دردهای جسمی و ظاهری بلکه از دردهای روحی و روانی که از نگاههای ترحم آمیز و دلسوزی های بی مورد نشات گرفته نیز رنج می برند.
بسیاری مواقع این افراد برای دوری از نگاه ترحم آمیز دیگران روزها از خانه خارج نمی شوند، این افراد با شعار معلولیت محرومیت نیست بلکه محدودیت است زندگی می گذرانند.
براساس تعریف کارشناسان بهزیستی، معلول فردی است که براثر ضایعه جسمی یا ذهنی در سلامت و کارآیی عمومی او بطور مستمر اختلال ایجاد شده و این نقص استقلال وی را در زمینه های مختلف کاهش می دهد.
طبق آمارهای رسمی، معلولین بزرگترین اقلیت جهان بشمار می روند که موانع فیزیکی و اجتماعی و اقتصادی زیادی بویژه در جوامع کمتر توسعه یافته پیش روی آنها قرار دارد.
نابرابری و فقدان دسترسی یکسان به منابع اساسی همچون آموزش، اشتغال، مراقبت های بهداشتی، درمانی و نظام های حمایتی و حتی نادیده گرفتن آنها در مشارکت های اجتماعی، ارتباط این قشر را با بدنه جامعه ضعیف تر و در نهایت منجر به انزوای آنان می شود.
به گفته مسوولان بهزیستی استان قزوین درحال حاضر ۱۸ هزار و ۵۰۰ نفر معلول اعم از توان خواهان جسمی حرکتی، ذهنی، نابینا و کم بینا، بیماران مزمن اعصاب و روان تحت حمایت این سازمان می باشند.
معاون امور پیشگیری بهزیستی استان قزوین، آگاه سازی جامعه را یکی از راه های پیشگیری از معلولیت دانست و گفت: در پیشگیری و آگاه سازی هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد.
دکتر فریده یوسفی پور با اشاره به نقش خطیر و مهم مشاوره های ژنتیکی به عنوان عامل بازدارنده در تولد فرزندان معلول، افزود: در حال حاضر ناآگاهی بسیاری از خانواده ها از مشکلات ازدواج های فامیلی در روستاها و محلات عامل تولد فرزندان معلول است که باید با برنامه ریزی های مدون و مستمر زمینه ساز برطرف شدن بروز چنین مسائلی شد.
وی اظهار داشت: در سال جاری طرح پیشگیری از تولد نوزادان معلول و غربالگری ژنتیک در افراد ۱۵ تا ۲۵ سال به صورت پایلوت در شهرستان قزوین اجرا و درمرحله بعدی در سطح استان نیز اجرا می شود.
یوسفی پور ادامه داد: در راستای اجرای طرح پیشگیری از تولد نوزادان معلول و غربالگری اختلالات ژنتیک توسط بهزیستی استان قزوین یکهزار و ۵۰۰ نفر از گروه هدف مورد بررسی قرار گرفته است که در صورت وجود زمینه مشکلات ژنتیکی، جهت بررسی تخصصی تر به مراکز مشاوره ژنتیک ارجاع می شوند.
معاون امور پیشگیری بهزیستی استان قزوین با بیان اینکه تولد فرزندان معلول علاوه بر تحمیل هزینه های سنگین برخانواده و دولت، بنیان خانواده را نیز متزلزل می کند، اضافه کرد: با توجه به آمارهای گزارش شده تقریبا دو تا پنج درصد نوزادانی که متولد می شوند دچار بیماری های ژنتیکی یا ناهنجاری مادرزادی هستند.
یوسفی پور با اشاره به لزوم آموزش زوجین قبل از ازدواج، عنوان کرد: بهترین زمان برای انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج است ولی این مشاوره قبل از بارداری، در دوران بارداری و یا پس از تولد فرزند ناهنجار نیز قابل انجام می باشد اما بهتر است این مشاوره پیش از ازدواج صورت بگیرد تا از آسیب های ناشی از ازدواج آنها که ممکن است بعد از بارداری در فرزندان ظاهر شود، کاسته شود.
معاون پیشگیری بهزیستی استان قزوین در خصوص فوائد اجرای این طرح خاطرنشان کرد: امیدواریم با اجرای طرح پیشگیری از تولد نوزادان معلول و غربالگری اختلالات ژنتیک علاوه بر انجام مشاوره ژنتیک فردی و ترویج فرهنگ انجام مشاوره ژنتیک، آگاه سازی و حساس سازی جوانان قبل از ازدواج انجام شده و از ازدواج های پر خطر پیشگیری به عمل آید.
معاون توانبخشی بهزیستی استان قزوین نیز از افزایش ۲۰ درصدی هزینه نگهداری معلولان خبر داد و گفت: از ابتدای سال جاری دو میلیارد و ۷۳۳ میلیون ریال کمک هزینه ماهانه به معلولان استان پرداخت شده است.
علیرضا وارثی با بیان اینکه کمک هزینه ماهانه فقط یکی از موارد کمک های ارایه شده به معلولین تحت پوشش بهزیستی است، افزود: بجز مستمری، کمک های متنوع دیگری همچون کمک هزینه درمانی، ایاب ذهاب، حق پرستاری معلولین ضایع نخاعی، کمک هزینه مناسب سازی خودرو و یا محیط زندگی و کار به تناسب نیازها به معلولان تحت حمایت پرداخت می شود.
معاون توانبخشی بهزیستی استان قزوین تصریح کرد: حمایت های شغلی و حرفه ای، علمی فرهنگی، ورزشی و سایر حمایت ها و کمک های عدیده از دیگر حمایت های بهزیستی استان است.
وارثی در خصوص گسترش کارگاه های آموزشی حمایتی و تولیدی برای معلولین گفت: مهارت و توسعه آموزش های فنی و حرفه ای مورد نیاز توان خواهان متناسب شرایط بازار کار صورت گرفته تا دوره های آموزشی منجر به اشتغال افراد شود، همچنین مراکز مشاور کارآفرینی و گسترش توسعه کارگاه های آموزشی حمایتی ویژه معلولین و کسب وکار برای گروه های هدف توسط سازمان فراهم شده است.
این مسوول از اجرای طرح توانمندسازی معلولین ضایعه نخاعی در استان خبر داد و گفت: معلولین ضایعه نخاعی در قالب این طرح خدماتی از قبیل خدمات تخصصی توانبخشی، و لوازم بهداشتی و توانبخشی دریافت می کنند.
وارثی اظهارکرد: در حال حاضر بیش از ۵۰۰ بیمار عقب مانده ذهنی، جسمی و روانی در مراکز بهزیستی استان نگهداری می شوند و در این مراکز خدمات و فعالیت های مربوط به بهداشت و سلامت روان در سطوح پیشگیری، درمان و توانبخشی و بررسی و تعیین و تامین نیازهای بهداشتی، درمانی و توانبخشی بیماران روان مزمن، معلولین ذهنی و جسمی شدید که شامل فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتار درمانی، روانشناسی، مددکاری، پزشکی، پرستاری و مراقبتی ارائه می شود.
معاون توانبخشی بهزیستی استان قزوین ادامه داد: این خدمات در جهت بهبود عملکرد ذهنی، روانی، جسمی و اجتماعی معلولین ارایه می شود.
وی با بیان اینکه به همین منظور ۱۰۰ معلول نیز بصورت ویزیت در منزل حمایت می شوند، افزود: همچنین به ۲۵۲ معلول ضایع نخاعی هزینه حق پرستاری پرداخت شده که از این تعداد ۴۸ نفر ضایعه نخاعی گردنی و ۲۰۴ معلول ضایعه نخاعی سینه ای، کمری زیر چتر حمایت بهزیستی استان قرار گرفته اند.
معاون توانبخشی بهزیستی استان قزوین از دریافت ۹۰ درصدی حق پرستاری معلول آسیب نخاعی در استان خبر داد و گفت : تعداد افراد ضایعه نخاعی ثبت شده در بانک اطلاعاتی استان ۲۹۰ نفر بوده که از این تعداد ۲۶۰ معلول از سرانه یک میلیون و دویست هزار ریالی حق پرستاری بهره مند هستند.
وارثی ضمن تاکید بر اینکه معلولین ضایع نخاعی نیاز مبرم به دریافت خدمات مراقبتی و پرستاری دارند، اظهار داشت: معلولین ضایعه نخاعی علاوه بر فشار های جسمی و روحی متحمل هزینه های مالی سنگین برای دستیابی به حداقل امکانات مورد نیاز در زمینه درمانی، بهداشتی، مراقبتی هستند
معاون توانبخشی بهزیستی استان با بیان اینکه از لحاظ آماری حدود ۱۱ درصد از جامعه از معلولیت های ضعیف ، متوسط، شدید و خیلی شدید رنج می برند، گفت: معلولیت های شدید و خیلی شدید چهار درصد از کل جامعه را به خود اختصاص می دهند و بیشترین عوامل ایجاد کننده ضایع نخاعی تصادف رانندگی ، سقوط از بلندی و یا آسیب های ضربه ای و تومورهای نخاعی است.
وارثی تصریح کرد : یکی از اهداف سازمان بهزیستی در چند سال گذشته گسترش حوزه توانمندسازی افراد معلول بوده و بهزیستی استان در این راستا اقدام به پرداخت حق پرستاری به معلولین ضایع نخاعی کرده است.
معاون توانبخشی بهزیستی استان قزوین، پرداخت حق پرستاری را به عنوان گامی هر چند نا چیز در حمایت این افراد دانست و گفت: این اقدام علاوه بر تکریم فرد معلول به تحکیم بنیان خانواده در حضور فرد در خانواده کمک شایان خواهد کرد.
مدیرکل بهزیستی استان قزوین نیز با بیان اینکه معلولین و مددجویان جزئی از جامعه هستند، گفت: باید تفکر اشتباه را که معلول نیازمند ترحم است از جامعه پاک کرد.
دکتر حسین افشار مقدم افزود: آگاهی نداشتن مردم از وضعیت معلولین و نگرش منفی جامعه نسبت به این افراد را ریشه مسائل و مشکلات این قشر می باشد.
وی اظهار داشت: بخش قابل توجهی از معلولین افراد حساس، زودرنج و آسیب پذیر هستند اما این قشر هنوز در جامعه جایگاه مناسبی ندارند و در نهایت فقط به آنها ترحم شده و به عنوان قشری ناتوان و ضعیف به آنان نگاه می شود.
این مسوول ادامه داد: بیشترین معلولان استان ذهنی و جسمی هستند که ۵۰ درصد این قشر را شامل می شوند.
وی با بیان اینکه بارزترین شکل معلولیت را محدودیت حرکتی دانست و افزود: این نوع معلولیت نباید منجر به محرومیت و حضور نیافتن این قشر در جامعه شود.
این مسئول افزود: متاسفانه جامعه به درک مناسبی از وضعیت این قشر دست نیافته و همواره به چشم ترحم به این قشر نگاه می شود.
افشارمقدم افزود: قانون الزام دستگاه های دولتی و عمومی برای اختصاص سه درصد از جذب نیرو برای مددجویان دراختیار این دستگاه ها قرارگرفته است، ولی متاسفانه این نهادها با کم لطفی به جذب این قشر از جامعه توجهی نمی کنند.
وی نداشتن مهارت و تحصیلات کافی، نداشتن اطلاعات مناسب از شرایط اشتغال و بازار کار، محدودیت اعتبارات تخصیصی، تعطیلی شرکت ها و کارخانه ها را از مشکلات اشتغال این قشر برشمرد و در پایان گفت: حل مشکل معلولین به حمایت فرابخشی دستگاه ها و تغییر نگاه جامعه به این قشر نیازمند است.

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
دکمه بازگشت به بالا