لزوم نگاه چندبعدی در حوزه موادمخدر
حمید صرامی- مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر در روزنامه آرمان نوشت: مصرف موادمخدر تهدیدی جدی برای جامعه است و همه آحاد جامعه و خانوادهها در معرض آسیبها و عوارض ناشی از آن هستند، بنابراین کمتر خانوادهای میتواند ادعا کند که از خطرات و آسیبهای اعتیاد مصون است. یکی از مهمترین مشکلات عصر حاضر در حوزه اعتیاد نوزادهایی هستند که در زمان تولد به مواد مخدر اعتیاد دارند.
مشکل اقتصادی و عدم رضایت عاطفی نیز از دلایل عمدهای است که موجب افزایش آمار معتادان متاهل نسبت به معتادان مجرد شده است. پس همه افراد و خانوادهها باید این تهدید را جدی بگیرند و برای مقابله با آن برنامهریزیهای لازم را داشته باشند. یک نوجوان یا جوان انتظارهایی از اجتماع دارد.میتوان گفت که اختلال در عملکرد رکنهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی ممکن است موجب بروز احساس ناکامی و بیاخلاقی اجتماعی، بیهویتی و گرایش به سمت اعتیاد شود. در سالهای اخیر اخباری مبنی بر تولید شیشه در آشپزخانههای پخت شیشه منتشر شده است.
از سال 84 تا 93، 1042 کارگاه تولید شیشه منهدم شده است اما، باید دانست ماهیت سیستم مواد مخدر یک سیستم پویا، فعال، خلاق، بدون احساس خستگی، پایانناپذیر و با زیرساختی قوی است پس فعالیتهایی که جهت پیشگیری و کاهش اعتیاد از سوی دستگاههای متولی انجام میشود باید بسیار قویتر از عملکرد آنها بوده و مکانیسم اجرایی بسیار مطلوبتری برای از بین بردن سیستم تولید و توزیع مواد مخدر داشته باشند.
از طرف دیگر یکی از مهمترین مشکلات عصر حاضر در حوزه اعتیاد نوزادهایی هستند که در زمان تولد به موادمخدر اعتیاد دارند. همچنین مشکل اقتصادی، عدم رضایت عاطفی از دلایل عمدهای است که موجب افزایش آمار معتادان متاهل نسبت به معتادین مجرد شده است. بیشتر قاچاقچیان مواد مخدر علت اصلی گرایش خود را به سمت جرم، کسب سود و پول بازگو میکنند.
باید دانست با نگاه تکبعدی نمیتوان با مصرف موادمخدر مبارزه کرد، بنابراین اقدامهایی که جهت پیشگیری از اعتیاد انجام میشود؛ باید همهجانبه و در ابعاد جامعهشناختی، روانشناختی و روانپزشکی باشد. بر اساس پژوهشهای صورتگرفته در سال 1386 میزان مصرف موادمخدر در مردان 95 درصد و زنان 5 درصد بوده است، ولی در سال 1390 میزان مصرف مواد مخدر در بین زنان به بیش از 9درصد رسیده است که این به معنی افزایش مصرف مواد در میان زنان است.
با سلام و وقت بخیر.
امیدواریم که واقعا تصمیمات علمی و کاربردی در حوزه پیشگیری از اعتیاد گرفته و اجرایی بشوند.