تاثیر ترومای جمعی بر سلامت روح و روان + روش های مقابله با آن

ترومای جمعی به اتفاقات ناگوار در گوشه و کنار جهان اشاره می کند. در این مطلب به تاثیر ترومای جمعی بر سلامت روح و روان و راهکارهای مهم مقابله با این پدیده می پردازیم.

ترومای جمعی چیست؟

ترومای جمعی به اتفاقات ناخوشایندی اشاره می کند که امکان دارد یک خانواده یا کل جامعه را درگیر کند. سقوط هواپیما، بلایای طبیعی، قحطی، جنگ، بیماری های همه گیر و… نمونه هایی از اتفاقات آسیب زا و ناگوار به شمار می روند. علاوه بر این، افراد یک جامعه می توانند حتی با شنیدن اخبار دردناک هم درگیر تروما و عواقب ناشی از آن شوند. با بررسی کامل در مورد دلایل ترومای جمعی می توان راحت تر جهت مقابله با آن اقدام نمود.

تاثیر ترومای جمعی بر سلامت روح و روان

برخی از تجربیات تروماتیک، فردی هستند. به عبارتی، یک تجربه نزدیک به مرگ می تواند تنها یک نفر را درگیر عواقب ناشی از آن سازد. واکنش هایی که جامعه در برابر حادثه های وحشتناک از خود نشان می دهد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یک رویداد تروماتیک می تواند برای همیشه نگرش افراد را نسبت به درک مسائل و اتفاقات تغییر دهد. برخی افراد به هنگام رویارویی با رویداد تروماتیک در فهم معنای زندگی دچار مشکل می شوند. برخی افراد تنها برای چند روز یا چند هفته در استرس و اضطراب مداوم به سر می برند. امکان دارد با گذشت زمان این علائم در فرد کاهش یافته یا تشدید شود.

آشنایی با دلایل ترومای جمعی
آشنایی با دلایل ترومای جمعی

واکنش افراد به ترومای جمعی

واکنش های احساسی افراد جهت مقابله با ترومای جمعی می تواند متفاوت باشد. اضطراب، استرس، خشم، نگرانی و حس ناامیدی از جمله مهمترین اثرات ترومای جمعی بر افراد یک جامعه به شمار می روند. واکنش به رویدادهای تروماتیک می تواند مثبت و منفی باشد.

  • واکنش های مثبت به حادثه

گاهی اوقات امکان دارد افراد در برابر رویدادهای تروماتیک، واکنش های مثبتی از خود نشان دهند. افراد جامعه با تجربه کردن یک درد مشترک می توانند از همدیگر حمایت کرده و به ایجاد تغییرات مثبت در زندگی خود و دیگران کمک نمایند.

  • واکنش های منفی به حادثه

در برخی مواقع، تجربه درد ناشی از ترومای جمعی می تواند برای افراد بسیار دشوار باشد. در این حالت، تمام افراد جامعه می توانند تحت تاثیر رویداد تروماتیک، استرس و اضطراب زیادی را تجربه نمایند. این واکنش ها به گونه ای است که زندگی افراد تحت تاثیر رویدادهای ناگوار جامعه قرار خواهد گرفت.

روش های مقابله با ترومای جمعی

متاسفانه امروزه رویدادهای ناگوار زیادی در گوشه و کنار جهان اتفاق می افتند. همه گیری کرونا، حملات تروریستی، زلزله اخیر در ترکیه و… نمونه هایی از ترومای جمعی هستند که می توانند بر سلامت عمومی مردم در نقاط مختلف جهان تاثیر بگذارند. راهکارهای مختلفی در این زمینه وجود داشته تا فرد بتواند تاثیرات ناشی از تروما را بر روح و روان خود کاهش دهد. در ادامه مطلب به چگونگی مقابله با ترومای جمعی اشاره خواهیم کرد.

  • تمرین ذهن آگاهی داشته باشید. سعی کنید نسبت به اتفاقات ناگواری که پیرامون شما اتفاق می افتند، آگاهی بیشتری داشته باشید. درک این نکته که شما قربانی اتفاقات بد پیرامون خود نیستید از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
  • بر واکنش های شدید احساسی خود آگاه باشید. سعی کنید نسبت به اتفاقات بدی که در جامعه اتفاق افتاده است، واکنش شدید نشان ندهید. واقعیت را قبول کرده و با پذیرش آن سعی در تغییر اوضاع پیرامون خود داشته باشید.
  • حتی الامکان در مورد احساسات خود با افرادی که وضعیت شما را تجربه می کنند، صحبت نمایید. صحبت کردن با افرادی که درک مشترکی از رویدادهای ناگوار در جامعه دارند، می تواند بسیار اثربخش باشد.
  • به انجام فعالیت هایی که به حفظ سلامت روح شما کمک می کنند، بپردازید. مدیتیشن، یوگا، ماساژ درمانی، رعایت رژیم غذایی مناسب و… نمونه هایی هستند که با انجام آنها می توانید به سلامت روح و روان خود کمک نمایید.

منابع

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
گردآوری و ترجمه توسط
دکتر جواد طلسچی یکتا
دکمه بازگشت به بالا