تبعات کل کل در رانندگی

تبعات کل کل در رانندگی
سید حسن موسوی چلک؛ رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران

آمار بالای تصادفات جاده‌ای و تعداد کشته‌ها و زخمی‌ها در جاده‌ها در چند دهه گذشته همواره یکی از دغدغه‌های مردم و مسئولان بوده و هست.
حوادث و فوت ناشی از تصادفات رانندگی مختص ایران نیست و در همه جای دنیا رخ می‌دهد و به سه عامل ایمنی خودرو، ایمنی جاده و نیروی انسانی مربوط می‌شود. دلیل عمده این تصادفات در دنیا و کشور ما به نیروی انسانی و رانندگان بازمی‌گردد. مرگ شش‌هزار و ۵۰۰ نفر از ابتدای سال تاکنون در تصادفات جاده‌ای آمار کمی نیست و نشان می‌دهد هر ساعت دو نفر در تصادفات رانندگی فوت می شود.
البته ما چند برابر فوتی‌ها، آمار زخمی و معلولیت را داریم و به‌نظر می‌رسد زمانی می‌توانیم این آمار را کاهش دهیم که آموزش صحیح و مهارت رانندگان را بالاتر ببریم و در کنار آن به سلامت روانی و اجتماعی رانندگان نیز توجه داشته باشیم. ۴۰ سال قبل آمار تصادفات در کشور آلمان بیش از ۲۱‌هزار کشته بود که این آمار در سال ۲۰۱۷ به سه‌هزار و ۱۰۰ نفر رسیده است. آنها در کنار بالابردن ایمنی خودرو و جاده‌ها، تمرکز اصلی خود را روی آموزش نیروی انسانی و رانندگان گذاشتند که آنها در کنار مدارا در رانندگی به قوانین و مقررات احترام بگذارند. بیشتر تصادفات ما ناشی از مدارا نکردن رانندگان در هنگام رانندگی است.
نتیجه این کل کل کردن‌های بی‌‌مورد پیامد خوشایندی برای رانندگی ندارد. آلمانی‌ها اعتقاد دارند که آموزش نیروی انسانی می‌تواند آمار تلفات جاده‌ای و هزینه‌هایی که کشور برای این تصادفات پرداخت می‌کند را کاهش دهد و آمارها نیز می‌گویند که آنها به هدف خود رسیده‌اند. ما در کشور چون جاده و خودروهای ایمن نداریم، باید تمرکز خود را بر روی آموزش رانندگان بگذاریم. در کشور ما حدود یک – سوم افرادی که در نهادهای حمایتی، مستمری معلولیت دریافت می‌کنند به خاطر تصادفات معلول شده‌اند. اکثر زنان سرپرست خانوار به خاطر تصادفات همسرشان را از دست داده‌اند، اگرچه در هنگام تصادف امید همه به بیمه است، اما پیامدهای اجتماعی و فرهنگی تصادفات موضوع مغفول مدیریت ترافیک به معنای عام است.
آن بچه‌ای که پدر و مادرش را در تصادفات از دست می‌دهد، قطعا دیه و بیمه نمی‌تواند جایگزین آنها در زندگی آن بچه شود و زندگی او برای همیشه تغییر می‌کند. فردی که شغل او رانندگی است و دچار معلولیت می‌شود، زندگی و معیشت خانواده‌اش برای همیشه دستخوش تغییر می‌شود و فردی که بیمه ندارد و با یک تصادف همه زندگی‌اش را حراج می‌کند تا آخر عمر بدهکار می‌شود و ممکن است سال‌ها در زندان هم بماند.

منبع: روزنامه آرمان

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
دکمه بازگشت به بالا