زیرشاخه های مددکاری اجتماعی: فعالیت در زمینه های مختلف

گردآوری و ترجمه: دکتر جواد طلسچی یکتا؛ مددکار اجتماعی و مدیر مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران

زیرشاخه های مددکاری اجتماعی: برای فعالیت در مددکاری اجتماعی، زیرشاخه های مختلفی وجود دارد که می توان زمینه ای را که متناسب با تحصیلات و علاقه فرد است انتخاب کرد. مددکاران اجتماعی با ابعاد مختلف زندگی اجتماعی درگیر بوده و در بسترها و محیط های مختلفی همچون مدارس، بیمارستان ها، مراکز سالمندان و سایر مکان ها فعالیت می کنند.

زیرشاخه های مددکاری اجتماعی

فعالیت مددکاران اجتماعی در هشت زمینه کاری

بیشتر متخصصین مددکاری با طیف وسیعی از زمینه های مختلف کاری با مددجو یا مشتری کار می کنند و می توانند در یکی از این سه سطح فعالیت کنند:
سطح خرد: در این سطح، متخصصین در نقش مددکاران بالینیِ دارای مجوز هستند که با مددجو به صورت رو در رو _ فرد به فرد_ کار می کنند.
سطح میانه: همچنین در این سطح مددکاران ، سیستم مددجو که شامل خانواده است را پشتیبانی می کنند. مددکار بر مددجو تمرکز داشته اما نیم نگاهی نیز به افراد دیگر در خانواده دارد.
سطح کلان: هدف مددکاران در سطح کلان، پیشرفت اجتماعی از طریق فعالیت هایی همچون تحقیق و فعالیت _در نهادهای اجتماعی ذیربط_ می باشد.
برای مددکاران جهت فعالیت در هر یک از این سطوح فرصت های فراوانی وجود دارد. برای مثال مددکار می تواند به یک فرد بی خانمان در یافتن مسکنی مناسب (سطح خرد)، تسهیل در برنامه مصاحبه شغلی برای این فرد (سطح میانه)، و حمایت از او در دسترسی به منابع اجتماعی (سطح کلان) کمک نماید. اگر به تاثیر خود در تغییرات اجتماعی امید دارید، به تعدادی از زیر شاخه های فعالیت مددکاری توجه نمایید.

۱. مددکاران اجتماعی فعال در حوزه کودکان، خانواده و مدارس

هدف مددکار، بهبود سلامت و رفاه کودک و خانواده است. مددکاران فعال در این زمینه، در ترتیبات پذیرش کودکان به عنوان فرزند خوانده و یا، یافتن پرورشگاه ها و مراکز نگهداری کودکان بدسرپرست و رها شده می توانند کمک کنند. در محیط مدرسه نیز می توانند به حمایت از دانش آموز با پرداختن به معضلاتی همچون مدرسه گریزی، مشکلات رفتاری، بارداری و سایر موارد، برخیزند.
مددکاران در حقیقت می توانند پل ارتباطی بین دانش آموزان و خانواده هایشان خصوصا زندگی شخصی و تحصیلات آن ها برای رفع نیازهایشان باشند و ارتباطات موثری را در زمان وقوع بحران بین والدین و معلمان و دانش آموزان برقرار سازند.

۲. مددکاران اجتماعی فعال در حوزه اجتماع

مددکاران در این حوزه به طیف وسیعی از افراد با وظایفی همچون برنامه ریزی و اجرای برنامه های گسترده اجتماعی خدمات رسانی می کنند تا نیاز های اقشار کم برخوردار را بر طرف نمایند. مهم است که مددکاران قادر باشند تصویر بزرگتری از جامعه خود را ترسیم نموده و آن چه را که بیشترین منفعت برای جامعه محسوب می شود، بررسی نمایند.

۳. مددکاران اجتماعی فعال در حوزه سیستم عدالت کیفری

افراد فعال در این حوزه را می توان در محیط های کاری مختلف همچون دادسراها، مراکز پشتیبانی در زمینه خشونت خانگی، و مراکز با امکانات اصلاحی _برای زندانیان_ یافت. هر کدام از این نقش ها با مسئولیت های منحصر به فردی همراه است. برای مثال افرادی که در مراکز اصلاحی فعالیت می کنند از افراد زندانی زمانی که وقت خود را آن جا سپری می کنند، حمایت هایی همچون انجام بررسی روانپزشکی و آماده سازی افراد جهت بازگشت به اجتماع را به عمل می آورند. لازم به ذکر است که آموزش تخصصی در زمینه عدالت کیفری برای مددکاران می تواند مفید فایده باشد.

۴. مددکاران اجتماعی فعال در حوزه سالمندان (علم پیری شناسی)

در حالی که این نقش نا آشنا به نظر می آید، همچنان که به تعداد افراد بالای ۶۵ سال اضافه می شود، مددکاران فعال در این حوزه نقش مهمی را ایفا خواهند کرد. این متخصصین در حفظ کیفیت زندگی و میزان استقلال افراد سالمند در فعالیت های روزانه شان تاثیرگذار هستند. این سالمندان چه بخواهند در خانه شخصی چه با خانواده خود و چه در خانه سالمندان زندگی کنند، مددکاران می توانند این افراد را با خدمات متنوع پیوند داده و در عملکرد شخصی در کارهای خانه و سایر موارد کمک رسانند. بسیاری از مددکاران _پیری شناسی_ در مراکز مراقبت بلند مدت، خدمات سرپایی و آژانس های پشتیبانی از افراد سالمند فعال هستند.

ادامه دارد …

منابع:

۱. https://www.brandman.edu/news-and-events/blog/types-of-social-workers
۲. https://msw.usc.edu/mswusc-blog/the-five-most-popular-social-work-careers/

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
دکمه بازگشت به بالا