باشگاه تاب آوری، مسئولیت پذیری اجتماعی و تاب آوری

یادداشت و ویدئوی اختصاصی از دکتر طالبعلی پورشریعه پیرامون موضوع مسئولیت پذیری اجتماعی و ارتباط آن با تاب آوری

مسئولیت پذیری اجتماعی و تاب آوری: مسئولیت پذیری اجتماعی و نهادینه شدن آن در هر مجموعه ای باعث ایجاد توسعه پایدار آن مجموعه و در نهایت جامعه می شود. به مثابه ترویج فعالیت های مسئولیت پذیری اجتماعی از سوی هر فرد یا سازمان این امر تحقق می یابد.

بدین دلیل که رفتار مسئولانه از شاخص‏ های انسان سالم و پویا برای رشد و توسعه و تاب آوری است. مسئولیت پذیری اجتماعی، ماحصل ویژگی هایی از جمله تشخیص، تصمیم و خلاقیت است.

مسئولیت پذیری اجتماعی یکی از مباحث مهمی است که برای تاب آوری اجتماعی بیش از قبل مورد توجه قرار گرفته است.

مسئولیت پذیری اجتماعی و تاب آوری

در مسئولیت پذیری اجتماعی، چهارچوب اخلاقی برای هر فرد تعریف می شود که با حساسیت در مورد مسائل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و محیط زیستی معنا می یابد.

در واقع افرادی با چنین خصیصه ای درباره وقایع اجتماعی_ فرهنگی پیرامون خود نه تنها بی تفاوت نبوده بلکه تمام تلاش خود را برای مرتفع ساختن مشکلات و توسعه ی پایدار جامعه انجام می دهند.

این افراد با پذیرش و اعمال تعهدات فردی و سازمانی کمک شایانی به حفظ کرامت انسانی، برقراری عدالت، کاهش تبعیض، کاهش فقر و آسیب های اجتماعی، گسترش اخلاق و … می نمایند.

چیستی و چرایی تاب آوری اجتماعی

با افراد تاب آور یک جامعه موفق و پیشرونده است. افراد یک جامعه مانند سرنشینان کشتی هستند که برای رسیدن به مقصد و موفقیت باید با همدیگر همکاری کنند تا بتوانند کارایی خود را بهبود بخشند.

مطالب مرتبط

روش هایی وجود دارند تا افراد بتواند تاب آوری اجتماعی خود را افزایش دهند. اهمیت دادن به سلامت روانی عاطفی و جسمی یکی از ویژگی‌ های مهمی می باشد که جامعه تاب آور باید به آن اهمیت دهند. شناخت نقاط قوت و ضعف نیز می تواند بسیار کمک رسان باشد. تمرکز بر روی مهارت های حل مسئله نیز می تواند به تقویت تاب آوری کمک کند.

افرادی که می خواهند تاب آوری خود را تقویت بخشند بهتر است بر روی نواحیِ قوت خود تمرکز کنند تا بتوانند مشکلات را به خوبی کنترل نمایند.

فایده تاب آوری

تاب آوری اجتماعی این امکان را به افراد می‌دهد که انعطاف پذیر بوده و در برابر موانع و مشکلات بتوانند مقاومت از خود نشان دهند.

تاب آوری این قدرت را به افراد می بخشد تا در مقابل مشکلات طاقت فرسا و ناملایمات زندگی و جامعه کمر خم نکنند. در صورت بروز اتفاق هایی مانند بلایای طبیعی رفتارهای خود را کنترل کرده و تاب آوری از خود نشان دهند و به کمک هم بتوانند بر افسردگی و گوشه نشینی غلبه کرده و جامعه را از شرایط سخت و بحرانی نجات دهند.

ارتقاء تاب آوری اجتماعی باید دستور کار تمام افراد جامعه باشد.

مفهوم تاب‌آوری

تاب آوری چیست: دکتر امی ورنر، مفهوم تا‌ب‌آوری روانی را در جریان تحقیقاتش بر روی خانواده‌های فقیری که در کائوآئی- یکی از جزائر ایالت هاوائی- زندگی می‌کنند، استفاده کرد. بر این اساس، دو سوم از این بچه‌ها در مراحل بعدی زندگی خود، رفتار مخربی را از خود نشان می‌دادند. در حالی که یک سوم بقیه، اینطور نبودند و ورنر از واژه “تاب‌آوری” برای این دسته استفاده کرد.

در هر صورت مفهوم تاب‌آوری فقط به نتیجه موفقیت‌آمیزی که در مواجه با رویدادها بدست می‌آید، محدود نمی‌شود. به عبارتی دیگر، وقتی از این عنوان برای کسی استفاده می‌کنیم به این معنا نیست که او تحت تاثیر حوادث اطراف خود قرار نگرفته است بلکه کسی است که رویدادها را قبول می‌کند و سعی می‌کند با آنها کنار بیاید. این کار نیازمند یک بینش مثبت نسبت به رویدادها است. علاوه بر آن باید از مهارتهای فردی دیگر مانند هوش احساسی، توانایی تطبیق با شرایط و انعطاف‌پذیری در برابر حوادث و البته مهارت مراقبه نیز برخوردار بود. هر چند میزان این انطباق در مقابل حوادث متفاوت است. به عنوان مثال فردی ممکن است در برابر یک رویداد، به خوبی با آن روبرو شود در حالی که در برابر رویدادی دیگر، شکسته شود.

تاب‌آوری یک فرایند است

تاب آوری چیست: بنابراین تاب‌آوردن را نباید یک خصیصه ثابت اخلاقی- روانی دانست. بلکه فرایندی است که در موقعیت‌های مختلف نسبت به رویدادها عوض می‌شود.

نویسنده: دکتر جواد طلسچی یکتا
مدیر و موسس خانه تاب آوری ایرانیان

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
دکمه بازگشت به بالا