گزارش کارگاه آموزشی آنلاین”خط قرمز” بامحوریت «سبب شناسی آزارهای جنسی»

 کارگاه آموزشی آنلاین”خط قرمز” بامحوریت «سبب شناسی آزارهای جنسی» همراه با اعطای گواهینامه و بصورت رایگان، توسط کانون آسیبهای اجتماعی با همکاری مرکز مشاوره و انجمن جامعه شناسی دفتر دانشگاه گیلان در طی دو روز پیاپی در تاریخ ۲۶ و ۲۷ اردیبهشت سال جاری در ساعات ۱۸ تا ۲۰ در اسکای روم دانشگاه برگزار شد.

کارگاه آموزشی آنلاین خط قرمز:

در این کارگاه دو روزه اساتید: دکتر موسی کافی (هیئت علمی روانشناسی و رئیس مرکز مشاوره دانشگاه گیلان) دکتر محمد مهدی رحمتی (هیئت علمی علوم اجتماعی دانشگاه گیلان) دکتر جواد طلسچی (مدرس و مددکار اجتماعی و مدیر و موسس مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی) خانم دکتر سپیده میر مجیدی (هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به عنوان سخنران و آروین خوش پسند (دانشجو روانشناسی و دبیر کانون آسیب های اجتماعی دانشگاه گیلان) به عنوان مدیر و مجری کارگاه حضور داشتند.

قابل به ذکر است این کارگاه با حضور بیش از ۳۰۰ نفر دانشجویان و اساتید و مددکاران اجتماعی از سراسر کشور نظیر: علامه طباطبایی، دانشگاه تهران، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و دانشگاه گیلان و دانشگاهای آزاد و پیام نور و غیر انتفاعی سراسر کشور برگزار گردید.

مطالب ارائه شده توسط اساتید این کارگاه دو روزه:
دکتر طلسچی بحث خود را این‌گونه آغاز کرد: نظام حقوقی ایران به شکل گسترده‌ای موضوع آزارهای جنسی را در اشکال مختلفی مورد بحث قرار داده است.
مؤسس مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی همچنین خاطرنشان کرد: از مهم‌ترین تبعات آزار جنسی می‌توان ناامنی و بی‌اعتمادی اجتماعی را تعریف کرد. آزار جنسی همچنین باعث از بین رفتن امنیت، افزایش وسواس فکری و سایر مشکلات روحی و روانی در جامعه می‌شود. آسیب دیدن بینش و نگرش فرد یکی دیگر از این تبعات است که باعث مختل شدن آرامش فرد مورد تجاوز و خانواده وی می‌شود. فرد مورد تجاوز، دچار بیماری و تفکر جنسی می‌شود که این مورد در بزرگسالی باعث می‌شود فرد تمام ابعاد زندگی‌اش جنسی شود. خطر انگ و طرد شدن نیز یکی از خطراتی است که از زمان برملا شدن این موضوع، فرد را تهدید می‌کند.
وی ادامه داد: در بحث آزاردیدگی جنسی، باید یک پک کامل برای درمان در نظر گرفته شود زیرا اگر درمان اجتماعی درست آن را جدی نگیریم، مشکلات روحی و روانی دوباره سرباز می‌کنند.

در ادامه…
دکتر کافی بیان کرد: آزار جنسی در تعریف، سبب شناسی، روش‌های پیشگیری، مداخله و درمان، ابعاد مختلف روانی و جسمی را در بر می‌گیرد.
وی تصریح کرد: طبق آمار، ۳۰٪ از پسران و ۶۰٪ از دختران به اشکال مختلف این آسیب را داشته‌اند که در مورد پسران کمتر است.
رئیس مرکز مشاوره دانشگاه گیلان ادامه داد: در بحث سبب شناسی، عواملی مانند خود فرد مورد تجاوز، عوامل محیطی و شرایط بیرونی، عوامل خانوادگی و… باید مورد بررسی قرار بگیرند.
وی خاطر نشان کردند: نبود قوانین محکم در فراوان بودن این قضیه تأثیرگذار است و می‌تواند باعث تکرار آن شود.
دکتر کافی در بحث پیامدهای آزار جنسی بر کودکان و سایر افراد مورد آزار بیان کردند: بسته به شدت مسئله متفاوت است و عواملی مثل کودک بودن، رابطه خویشاوندی، توسل به زور، فحاشی، پرخاشگری، کتک و تهدید باعث افزایش طول درمان می‌شود.
وی در بحث اختلالات بعد از آزار جنسی ادامه دادند: افسردگی، اضطراب، مصرف مواد، خودکشی، PTSD و اختلالات جنسی از جمله اختلالات مهم بعد از آزار جنسی به شمار می‌روند.
وی در بخشی از صحبت‌هایش در مورد اقدامات پیشگیرانه این گونه ادامه دادند: آموزش جنسی باید متناسب با سطح آگاهی کودک باشد و باید توجه داشته باشیم که اگر این آموزش‌ها متناسب باشند، مشکلی ایجاد نمی‌کنند. آموزش‌های لازم به کودکان شامل جرأت ورزی، تشخیص و تفکیک نوع لمس، تأکید بر درمان شناختی-رفتاری، آموزش دفاع شخصی، آموزش آرام سازی، افزایش اعتماد به نفس، تشخیص موقعیت‌های اجتنابی، مواجهه تجسمی و عملی می‌شود.

در ادامه…
دکتر رحمتی بحث خود را این‌گونه آغاز کرد: آسیب جنسی پدیده‌ای دیرپاست و از اوایل تاریخ زندگی بشر وجود داشته و دارد.
وی ادامه داد: واژه آزار جنسی باعث می‌شود ذهنمان معطوف به دختران و زنان می‌شود. تاریخ جامعه بشری با مردسالاری درآمیخته بوده و همین علت، سبب تبعیض و تعارض نسبت به زنان شده‌است؛ ولی با شروع امواج فمینیست، شاهد این هستیم که خشونت علیه زنان دیگر تحمل نمی‌شود و جامعه به اشکال مختلف به آن واکنش نشان می‌دهد.
هیئت علمی علوم اجتماعی دانشگاه گیلان خاطر نشان کرد: فرهنگ و بستر فرهنگی در آزار جنسی بسیار مهم است.
دکتر رحمتی تصریح کرد: سه رویکرد زیست شناسانه، روان‌شناسانه و جامعه شناسانه در این مورد وجود دارد.
وی ادامه داد: چالش‌هایی در بحث آزار جنسی وجود دارد که این چالش‌ها با عنوان چالش‌های آماری، حقوقی-شرعی و اجتماعی-فرهنگی مورد توجه قرار می‌گیرد.
وی خاطر نشان کرد: پیشگیری و کاهش آزارهای جنسی در جامعه باید تحت نظر چهار عامل خانواده، آموزش و پرورش، رسانه و نهاد دین صورت بگیرد.

در قسمت پایانی کارگاه:
دکتر میرمجیدی بیان کردند: مباحث مطرح در حوزه آزار یا خشونت جنسی شامل انواع و اقسام رفتارهای جنسی است.
وی ادامه داد: ایجاد اصلاحات و نوآوری‌های کیفری را نمی‌توان همیشه موفق و کافی قلمداد کرد. زیرا قاضی از آزادی عمل در طفره از احراز عرف برخوردار است.
هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی درباره اهداف تحریف شده نظام حقوق کیفری ادامه داد: ساختار جنسیت زده و عدم جرم انگاری از این دست اهداف هستند.

شایان ذکر است دقیقه پایانی هر بخش از این کارگاه به پرسش و پاسخ توسط دانشجویان اختصاص پیدا کرد.

گزارش تصویری:

 

 

 

 

 

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
دکمه بازگشت به بالا