کتاب دوران سالمندی و چالش های پیشرو (با تأکید بر رویکرد مددکاری اجتماعی)

امروزه همه مراحل زندگی انسان با پیچیدگی­ های ویژه ­ای که دارد تا حدودی شناخته شده است؛ کودکی، نوجوانی، جوانی، میانسالی، بزرگسالی و سالمندی که همچون حلقه­ های بهم پیوسته یک زنجیر هستند که شکل بارزی آن­ها را می­شناسیم. هرچند که علوم مختلف برحسب حساسیت­ ها و علاقمندی­ های خود به بخشی از این زنجیره توجه بیشتری نشان داده ­اند؛ برخی از متخصصان، سالمندی را بزرگترین منبع طبیعی در نظام آفرینش می­ دانند که مورد غفلت واقع شده است و رویدادها و تغییرات در ظاهر فیزیکی و نقش ­های اشخاص سالمند اغلب باعث شده است که اجتماع فراموش نماید سالمندان نسل جدایی از آن­ها نمی ­باشند.

سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است و توجه به مسائل و نیازهای این مرحله یک ضرورت اجتماعی است. امروزه پدیده سالمندی با همه ابعاد روانشناختی، اجتماعی، فرهنگی، معنوی و اقتصادی از جمله مسائل جدی و چالش­زا برای هر جامعه و به ویژه خانواده ­ها در کشورهای در حال توسعه است و براساس مطالعات صورت گرفته، هزینه سلامت برای هر فرد سالمند سه تا پنج برابر بیشتر از دیگران است و رشد سریع تعداد افراد سالمند به همراه پیشرفت مداوم در تکنولوژی پزشکی می­ تواند منجر به ایجاد بحران در عرصه­ های اجتماعی نیز شود چرا که اکثر سالمندان به مراقبت­ های طولانی مدت که تیم­ های تخصصی از جمله پزشک، پرستار، روانشناس، مددکار اجتماعی، فیزیوتراپ، متخصص تغذیه، کاردرمانگر و … ارائه می­ دهند نیاز دارند که همین موضوع می ­تواند بار مالی و اقتصادی زیادی را به جامعه تحمیل کند. از این روی، سالمندی دوره ­ای از زندگی است که اگر سیاست­گذاران رفاهی و بهداشتی در کشورها، پیش­ بینی­ های لازم را برای این مرحله از زندگی شهروندان انجام ندهند به طور حتم سالمندان با مشکلات عدیده بهداشتی، عاطفی، روانی و اجتماعی مواجه خواهند شد. در این میان نقش مددکاران اجتماعی به عنوان متخصصان اجتماعی در زمینه سالمندان و ارائه خدمات با کیفیت در جهت توانمندسازی سالمندان به خوبی قابل مشاهده است. مددکاران اجتماعی خدمات خود را در سه سطح فرد، خانواده و اجتماع می­ توانند ارائه نمایند و با توجه به تخصص در حوزه مداخلات می­ توانند مدیریت مراجع را برعهده بگیرند. از این روی در کتاب حاضر سعی شده است تا پدیده سالمندی از منظر و رویکرد مددکاری اجتماعی مورد بحث و بررسی قرار گیرد و علاوه بر مطالعه مبانی نظری به بررسی عملیاتی در این زمینه پرداخته شود و در پایان کتاب، علاوه بر جمع ­بندی مباحث به ارائه پیشنهاداتی کاربردی و عملیاتی پرداخته ­شود.

تألیف این کتاب توسط دکتر حسین یحیی زاده عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی، سجاد مجیدی پرست کاندیدای دکتری تخصصی رشته مددکاری اجتماعی و اسماعیل عباسی کارشناس ارشد مددکاری اجتماعی صورت گرفته است.

 

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
دکمه بازگشت به بالا