پیشنهاد یک مددکار اجتماعی به مراکز نیکوکاری و خیریه ای

پیشنهاد یک مددکار اجتماعی به مراکز نیکوکاری و خیریه ای

نویسنده: دکتر هماصدری؛ مددکار اجتماعی و جامعه شناس
عضو تیم تخصصی مددکاری اجتماعی در انجمن ازدواج و خانواده کشور

پیشنهاداتی برای مراکز خیریه و نیکوکاری: خیریه ها به عنوان یکی از ارکان های مهم و تاثیرگذار که در راستای کمک به نوعروسان هزینه هایی را برای جهیزیه و وام های قرض الحسنه در سراسر کشور تخصیص می دهند فعالیت می نمایند. خیریه ها از ابتدا به صورت کاملا سنتی و توسط افرادی که اکثرا به لحاظ مالی در وضعیت بهتری قرار داشتند و به لحاظ اجتماعی صاحب نفوذ بودند اداره می شدند. در حال حاضر طبق دستورالعمل جدید باید از دانش تخصصی مددکاران اجتماعی بهره ببرند. لذا تعدادی از خیریه ها شروع به بکارگیری مددکاران اجتماعی نمودند. ولی متاسفانه از ان جایی که رویکردهای این بخش ها از همان ابتدا رویکرد کاملا سنتی بوده در حال حاضر نیز با وجود حضور مددکاران اجتماعی به همان صورت قبلی اداره می شود (ممکن است تغییرات جزئی رخ داده باشد). به خاطر وجود سرمایه های مالی عظیمی که در این گونه بخش ها وجود دارد می توان با استفاده از نظرات تخصصی مددکاران اجتماعی قدم های بسیار مفید و موثری در این حیطه برداشته شود وی متاسفانه این گونه اقدامات رخ نمی دهد.

پیشنهاداتی برای مراکز خیریه و نیکوکاری

نگارنده این یادداشت کوتاه به عنوان عضوی از تیم تخصصی مددکاری اجتماعی در انجمن ازدواج و خانواده، پیشنهاداتی را جهت فعالیت هر چه بیشتر و بهتر در قسمت پیشگیری اولیه به منظور کاهش طلاق ارائه می دهد.

هر ساله هزینه زیادی را خیریه ها برای بازدید از منزل و تهیه لوازم ضروری منزل نوعروسان اختصاص می دهند و قبل از تحویل لوازم منزل برای آن ها کلاس یکساعته برگزار می نمایند. حال بیاییم چند قدم عقب تر گام برداریم. همانطور که انجام آزمایش های خون و عدم اعتیاد برای زوجین جز ضروریات است لذا دولت می تواند از تمامی خیریه ها به منظور ارائه خدمات تخصصی مشاوره و راهنمایی قبل از ازدواج کمک بگیرد و در این مراکز تیم های تخصصی شامل مددکاران اجتماعی و روان شناسان را قرار بدهد و ۳ جلسه مشاوره را برای زوجین قبل از ازدواج ضروری نماید. این اقدام موجب می شود در راستای کاهش طلاق و به تبع آن مراجعه افراد به دادگاه و درگیری های مالی و حتی فرزندان طلاق و …. جلوگیری شود.

بیش ترین میزان طلاق طبق آمار شامل زنان در گروه سنی ۱۵ تا ۱۹ ساله و مردان در رنج سنی ۲۰ تا ۲۴ ساله بوده است (سال ۹۷، خبرگزاری فارس). لذا با توجه به بحران ویروس کرونا و تعطیلی مدارس و تورم شدیدی که در کشورمان در حال وقوع است در آینده نه چندان دور با رشد ازدواج هایی در سنین پایین خواهیم بود. که اگر طبق برآرودهای آماری بیشترین میزان طلاق نیز در همین سن رخ بدهد با نسلی مواجه خواهیم شد که دارای فرزندان تک سرپرست است. این مادران باید مجدد برای امرار معاش خود و فرزندشان ازدواج نمایند که دوباره وارد یک رابطه اشتباه خواهند شد که فقط از لحاظ غذایی تامین گردند.

لذا اگر اقدامات موثری توسط سیاست گذاران صورت نگیرد سلامت روانی، اجتماعی و اقتصادی مردم آسیب خواهد دید. میزان سرمایه اجتماعی افول خواهد کرد و چرخه اسیب های اجتماعی پیچیده تر خواهد شد. روز به روز بر تعداد افرادی که باید تحت حمایت سازمان های حمایتی چون بهزیستی و کمیته امداد قرار بگیرند افزوده خواهد شد.

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
دکمه بازگشت به بالا