آیا فعالیت جنسی در آقایان، احتمال سرطان پروستات را کاهش می دهد؟

نویسنده: دکتر سید علی آذین؛ متخصص پزشکی اجتماعی عضو تيم تخصصی سلامت جنسي انجمن ازدواج و خانواده كشور فلوشیپ پزشکی جنسی و سایکو-سکسولوژیست

اگرچه مطالعات مختلفی این موضوع را که سن شروع روابط جنسی، یا فراوانی و فواصل انزال می تواند در احتمال خطر ابتلا به سرطان پروستات موثر باشد مطرح کرده اند؛ اما پژوهش های بیشتری لازم است تا بتوانیم واقعاً داشتن رابطه جنسی بیشتر را برای پیشگیری از سرطان پروستات توصیه نماییم.

در سال ۲۰۱۸ یک مقاله مروری که نتایج ۲۲ مطالعه بر روی بیش از ۲۲۰۰۰ مرد را بررسی می کرد توسط مجله پزشکی جنسی (Journal of Sexual Medicine) منتشر شد که نگاهی به آن می تواند برای پاسخ به سوال مطرح شده بسیار راهگشا باشد.

اگرچه شاید نتوانیم علت را به دقت توضیح دهیم، ولی هرچه مردان تعداد شرکای جنسی کمتری داشتند، احتمال ابتلا به سرطان پروستات در آنها به مراتب کمتر بود. این ریسک کمتر ابتلا برای مردانی که رابطه به شکل نزدیکی را در سنین بالاتری آغاز کرده بودند نیز نشان داده شده است؛ البته این کاهش در ازای هر ۴ سال تاخیر تنها ۴ درصد است که به لحاظ بالینی شاید چندان قابل توجه نباشد. اما به هر حال فردی که اولین رابطه جنسی را در ۱۶ سالگی آغاز می کند، نسبت به کسی که این تجربه را از ۲۱ سالگی شروع می کند به شکل جزئی شانس بیشتری برای ابتلا دارد. با اطلاعات موجود، این کاهش خطر می تواند به کمتر بودن مواجهه با عفونت های منتقل شونده از راه تماس جنسی و رفتار پرخطر جنسی نسبت داده شود.

جمع بندی این ۲۲ مطالعه همچنین مطرح می کند که تعداد بیشتر دفعات انزال (به میزان ۲ تا ۴ بار در هفته)، ممکن است با احتمال کمتر ابتلا به سرطان های پروستات بالقوه کم خطرتر (به لحاظ ویژگی های تومور)، همراه باشد؛ اما این موضوع باید با احتیاط تفسیر شود. این اثر محافظت کننده را به تخلیه مستمر موادی در مایع منی نسبت می دهند که ممکن است در سرطان زایی نقش داشته باشند.

برخی از تعیین کننده های مهم ابتلا به سرطان پروستات مثل سن، نژاد و ژنتیک در کنترل خود افراد نیست. اما متخصصان توصیه می کنند برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات و اصولاً سطح سلامتی بالاتر حتماً موارد زیر را مدنظر داشته باشید:

رژیم غذایی مناسب و متعادلی داشته باشید؛
تا حد امکان از وزن اضافه خود کم کنید؛
ورزش و فعالیت بدنی را جدی بگیرید حتی اگر تنها به شکل پیاده روی سریع باشد؛
مصرف سیگار و قلیان را کنار بگذارید؛
و به رابطه جنسی ایمن بسیار توجه کنید (این یک مورد به نظر من در حد وسواس!) و به شریک جنسی خود متعهد باشید.

_______________________________________________

دکتر سید علی آذین؛ متخصص پزشکی اجتماعی
عضو تیم تخصصی سلامت جنسی انجمن ازدواج و خانواده کشور
فلوشیپ پزشکی جنسی و سایکو-سکسولوژیست

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
دکمه بازگشت به بالا