جایگاه مددکاری اجتماعی در مدارس

با توجه به اینکه دانش آموزان آینده سازان جامعه می باشند ، رشد و تعالی آنها در گرو تربیت درست در نهاد خانواده و جامعه پذیری به موقع و داشتن روابط انسانی در خانواده و بعد از آن مدرسه که مهم ترین نهاد جهت اجتماعی شدن ، پذیرفتن مسئولیت های آینده می باشد است . لذا مددکاری اجتماعی در مدارس علی رغم عدم پذیرش در چارت سازمانی آموزش و پرورش امری ضروری و اجنتاب ناپذیر میباشد.
البته باید این مسئله را مدنظر قرار داد که وجود مشاوران در مقطع راهنمایی _ دبیرستان حائز اهمیت است اما نقش مشاوران در مدارس بلأخص مقطع ابتدایی کمرنگ و گاهی اصلا به چشم نمی خورد.
اهمیت وجود مددکار اجتماعی در مدارس ابتدایی کاملا محرز نشده ، و علت آن نیز ناآگاهی در این زمینه می باشد که مسائل و مشکلات دانش آموزان در مقاطع بالا (یعنی راهنمایی و دبیرستان) شروع نمی شوند .
بعضی مسائل و ناراحتی ها از همان ابتدای ورود به مدرسه ( اولین جدایی از مادر و رفتن به محیطی جدید ) می تواند اولین نگرانی و اضطراب را برای دانش آموز که همان اضطراب جدایی است به وجود بیاورد.
در این شرایط وجود یک مددکار متخصص و آموزش دیده و خلاق در این زمینه می تواند کارساز و موثر واقع گردد، همینطور در خصوص دانش آموزانی که یکی از والدینشان را از دست داده اند و یا فرزند طلاق می باشند و یا دارای اختلال یادگیری و … هستند.
شناسایی این کودکان و مشکلات آنها در همان ابتدای مسئله و تلاش جهت رفع این مشکلات با مداخله در خانواده، روند بهبودی آنها را تسریع کرده ، و دانش آموزان در بدو ورود به مرحله بعدی یعنی مقطع راهنمایی و مرحله نوجوانی و بلوغ به نوعی پذیرش و آگاهی بیشتر و بهتری می توانند داشته باشند . و همچنین وجود مددکاران اجتماعی جهت آموزش مهارت های زندگی از جمله مهارت های تصمیم گیری ،خود آگاهی ،کنترل خشم ، ایجاد ارتباط موثر ، تقویت اعتماد به نفس می تواند در جلوگیری از بروز آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد ، فرار از منزل و … مشکلاتی از این دست میتواند موثر واقع شود.
پس برای پیشگیری از بروز آسیب های اجتماعی که یکی از استراتژی های مهم حرفه ی مددکاری اجتماعی می باشد می توان از وجود مددکاران در مدارس بهرمند گردید.
در آخر باید اضافه کرد که عدم حضور مددکاران نه تنها در مدارس بلکه در سازمان آتش نشانی _ شهرداریها_ کلینیک های درمانی _ کلانتری ها و … به چشم میخورد . که در فرصت های بعدی به این موضوع بیشتر پرداخته خواهد شد. به امید روزی که مددکاران متخصص را در همه جای جامعه داشته باشیم.

نگین امانی
مددکار اجتماعی

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
دکمه بازگشت به بالا